Open Water Diver – Nyíltvízi Búvár

Valójában ez az első fokozat, tanfolyam vagy lépés, mellyel önálló belépőt nyerünk a vízalatti világba. A búvárkodás körül sok olyan valótlan legenda, és tévhit kering, mely sokakat elrettent anélkül, hogy valaha is beszéltek volna egyetlen búvárral. Sajnos, aki valamilyen rettentően veszélyes extrém élményre vágyik, az ezt nem itt találja meg, de legalábbis nem most. Az igazság az, hogy a misztikum létezik, de ez nem más, mint maga a merülés élménye. Súlytalan lebegés, relaxáció, csend, és a természet csodái, vagy éppen izgalom, kaland, felfedezés és az elemek erejének csodálata az, ami ezt a világot olyan mássá teszi. Ez az, ami húz, vonz, és többé nem enged. Annak, aki belépőt szeretne e világba nincs más dolga, mint beülni erre a tanfolyamra. A búvárkodás világa a mai csúcstechnikának, modern orvostudománynak, oktatástechnikának és a jogi szabályozásnak köszönhetően olyan biztonságot teremtett, mely garantálja azt, hogy a tanfolyamok és a merülések élményekkel teli és biztonságos úton haladjanak. Ehhez a biztonsághoz viszont Te is kellesz. Fontos, hogy lelkiismeretesen megismerd a merülés szabályait, és elsajátítsd a felszerelés használatát.

Az elméleti foglalkozásokon megismerkedsz a felszerelések működésével és használatával, a fizika idevonatkozó törvényszerűségeivel, a modern orvostudomány búvárélettani eredményeivel. Megtanulod, hogyan tervezd meg és hajtsd végre a merüléseidet. Fontos tudnod, hogy a tanfolyam alatt nem csak a kötelező tananyagot sajátíthatod el. Iskolánk összes oktatója a civil életben is magasan képzett mérnök, jogász, közgazdász, biológus vagy fizikus, akik a búvárkodás mai legextrémebb határáig ismerik ennek a világnak minden összetevőjét. Napi rendszerességgel merülnek olyan mélységekben, vagy barlangokban melyek speciális légzőgázokat, extrém technikákat és a legmagasabb technikai tudást valamint tapasztalatot igénylik. Ezek az oktatók olyan plusz tudást, tapasztalatot és jártasságot adhatnak át Neked, mellyel kevés helyen találkozhatsz. /Ha többet akarsz tudni erről a csapatról nézd meg a Rólunk / Oktatóink oldalunkat / Az elméleti foglalkozásokon, bevezetőt hallasz majd a gázkeverékek világáról, a speciális merülések – pl.: jég alatti, éjszakai, vagy roncs merülések – érdekességeiről, a technikai mélymerülések élettanáról és a búvármentés alapjairól is. Igaz, a mi tanfolyamunk nem ér véget 3 nap alatt, de azt garantáljuk, hogy sokszoros tudással hagyod el az „iskolapadot” mint ami a hivatalos  elvárás.

A képzés második fele az uszodában folyik, ahol azzal a teljes felszereléssel barátkozunk össze, melyet az elméleti oktatáson már megismertünk, és amit az éles merüléseken használni fogunk. Itt is sok pluszt tudunk biztosítani a tananyaghoz, vagy más – csak hobbimerülésekben jártas iskolákhoz képest. Az a tapasztalat, melyet a legextrémebb környezetben gyűjtöttünk össze, már itt lecsapódik azokban a sokszor észrevehetetlen finomságokban, beállításokban, ötletekben, melyek több száz merülés után sem fogalmazódnak meg egy átlagos búvárban. Láthatsz tőlünk „szokatlan” felszereléseket, melyek a legtöbb katalógus lapjain csak évek múlva fognak feltűnni, és hiányolni fogsz eszközöket, melyekkel tele vannak a reklámok (mi ugyanis már nem használjuk őket). A lényeg: mire itt végzünk, mindent tudni fogsz a felszerelés használatáról, ami ahhoz kell, hogy elmenjünk, és a nyíltvízen továbbfejlesszük tudásunkat.

A nyíltvízi merülések során lényegében átismételjük, és még jobban begyakoroljuk azokat a technikákat, melyeket megtanultunk az uszodában. Ekkor ötvözzük az elméletet a gyakorlattal és válunk igazán képzett búvárrá. Mi szigorúak vagyunk a hallgatóinkkal és magunkkal szemben is. Nem kedveljük a ma oly divatos „itt a könyv, olvasd el, és ha nem érted kérdezz” tanfolyamokat és a „nem baj, ha ez nem ment, úgysem merülsz egyedül” típusú merülési értékeléseket. Szerintünk az élmény alapja a biztonság, a biztonságé a tudás, a tudásé a követelmény. Senkit nem küldünk el, vagy buktatunk meg, de néha megkérünk néhány hallgatót, hogy egy-két plusz merülést szánjon rá az igazolványára. Ha viszont megkapod az igazolványt, akkor biztos lehetsz benne, hogy tudsz annyit, mint bármelyik kezdő az országban. Azt nem ígérjük, hogy mindent tudni fogsz erről a világról, és nem kell még tanulnod sokat, de az vállaljuk, hogy jó példával járunk elő, segítünk, és ha akarod, fogjuk a kezed. A tanfolyam befejezésekor birtokosa leszel a világ egyik legelismertebb búvár igazolványának melyet egy nemzetközi búvár minősítési szervezet állít ki.

Ha szeretnél még olvasni arról, hogy miként vélekedünk az oktatásról, akkor olvasd el az Oktatási filozófiánk  rovatot.

Jó tervezést kívánunk!

Eseménynaptár

    No events to show